Hop til indhold

Vask

Katten gør sin bedste for at holde pelsen. Foto: Egokat.dk

Katten gør sin bedste for at holde pelsen. Foto: Egokat.dk

En kat gør sit bedste for at holde frisuren i orden, og det er ikke på grund af forfængelighed. Pelsen isolerer og beskytter bedre, hvis katten sørger for, at hårene vender i den rigtige retning og ikke klistrer sammen, så kan den holde både kulde og varme ude.

Når katten vasker sig, fordeles fedtsekretet i huden rundt i pelsen, som gør den delvis vandskyende. Desuden er pelsvasken med til at fordele kattens lugt/duft over hele kroppen.

Duft
Dufte er meget vigtige for en kat, derfor kan den finde på at vaske sig, lige efter du har kælet med den. Det gør den dels for at genskabe sin egen duft og for at slikke din duft i sig.

Hvis man har flere katte, ser man ofte, at de vasker hinanden. Det er en måde for kattene at styrke det sociale sammenhold med familien. Katten kan også finde på at vaske et menneske, som den holder meget af.

Hårboller
Langhårede og ældre katte kræver ekstra pelspleje, så man kan indføre en lille hyggetime med frisering. Og når man har kat, kender man også hårboller. Jeg kender for øvrigt ikke nogle dyr, der kan brække sig så ulækkert og højlydt som katte.

Jeg læste engang, at græskar på dåse er et glimrende middel til at få gang i hårbollerne. Min den gamle kat kiggede på mig, som om jeg var åndssvag, og svansede ud af køkkenet. Men andre katteejere siger, det er godt.

Nu giver jeg kattegræs, som er lige så godt og Ronja elsker sin “dusk”.

Ellers kan man få kattemalt hos dyrehandlere og dyrlæger, som er ganske godt. Det er noget, de fleste katte kan lide. Giv endelig ikke mineralsk olie. Hvis noget af olien finder vej ned til lungerne, kan det give alvorlige skader.

Filtknuder
Man kan også opleve at kattens pels filtrer. Disse knuder kan være svære at rede ud – også fordi katten bliver gal på dig. Man kan forsigtigt klippe dem af og helst uden at skade sig selv eller katten. Man kan også få en spray, der efter sigende skulle gøre det nemmere at udrede disse filtknuder.

Ellers må man en tur til dyrlægen for at få fjernet disse filtknuder, der trækker i huden og er ubehagelige for katten. Og ellers gøre frisering til en daglig begivenhed og hyggetime.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: