Hop til indhold

Lugte/smagssansen

Lugteceller
Lugte- og smagssansen hænger så meget sammen, at de kommer under et. Katten har op mod 10 millioner smagsløg på tungen og i svælget. På hvert smagsløg findes nogle sansehår, der reagerer på madens kemiske sammensætning. Derudover har katten dobbelt så mange lugteceller i næsen end mennesket.

Papiller
Tungen og noget af svælget har små forhøjninger, kaldet papiller. En voksen kat har omkring 250 papiller, der hver indeholder fra 40 til 40.000 smagsløg.

Lugtesansen
Lugtesansen bruges til at finde bytte, føde, opdage farer og afløse beskeder i urin og ekskrementer. Duftmolekylerne sætter sig fat i de klæbrige hinder, der kaldes næsemuslingerne, i næsehulerne. Smagsløgene på tungen har den funktion at registrer madens kemiske stoffer.

Flehmen
Enhver katteejer oplever, at deres kat taber underkæben, mundvigene trækkes lidt op, den får et yderst bøvet udtryk i øjnene, og det ser nærmest ud som om den inhalerer duften. Alt dette er ganske normalt.

Denne mimik kaldes flehmen og ses især, når katten opfanger seksuelle dufte, men også hvis den får katteurt. Denne duft kan nærmest sende katten i direkte ekstase.

Jacobsonske orgen

Bag kattens fortænder i ganen findes en kanal, som fører opad til det jacobsonske organ. Det kan beskrives som en slags ekstra næse. Og man er aldrig i tvivl om, hvornår katten bruger dette organ.

Duftkirtel
Desuden er katten udstyret med duftkirtler i panden, på læberne og hagen samt langs halen og på ryggen lige over haleroden. Når den gnider sig op af vores ben eller andre genstande, er det for at markere dem med sine duftstoffer, feromoner, som vi ikke kan lugte, men kan opfanges af andre katte. Faktisk er det en form for kommunikationsmiddel.

Lugtesansen spiller en utrolig vigtig rolle i kattens sociale liv, og den er veludviklet lige fra fødslen, hvor killingen er blind og døv. En kat vil altid snuse indgående til nye ting, som et led i en vigtig afgørelse om det fremmede kan accepteres eller ikke.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: