Hop til indhold

At få en killing

At få en kat kræver en del

At få en kat kræver en del – eller som Rona tænker: At få en ejer kræver forberedelse

 

Nu er dyreværnsloven endelig bliver ændret til fordel for overdragelse af kattekillinger. Før i tiden blev kattekillinger rask væk solgt eller givet væk, når de var otte uger gamle. Selvom det anbefales at killinger skal være minimum 12 uger, før de overdrages.

Minimum 12 uger gamle
Der har ikke før været noget retsbelæg for dette, før nu. Justitsministeriet udsendte en  bekendtgørelse den 29. oktober 2009 med ikrafttræden den 15. november 2009, hvor §1 lyder: “Med bøde straffes den, der sælger eller på anden måde overdrager eller køber eller på anden måde erhverver kattekillinger, hvis levering af kattekillingerne sker, inden de er 12 uger gamle. På samme måde straffes den, der fra udlandet indfører kattekillinger, der er under 12 uger gamle”.

Når killingen, som er 12 uger, flytter ind i sit nye hjem, er der mange ting, der skal tænkes over. Det er sjovt at få en killing, men det er altså også besværligt.

Før anskaffelsen
Før man overhovedet anskaffer sig en killing, skal alle i familien være enige om det nye familiemedlem. Der skal lige overvejes, om der er allergi i familien, om der er tid nok til at passe katten, hvordan er det nu med ferier?

Selvom en kat ikke er dyr i drift, skal økonomien også vendes. Der kommer ubetinget dyrlægeregninger, ordentligt foder koster osv.

Ansvar
Med sådan en størrelse følger et ansvar, og en kat kan ikke bare passe sig selv. Man bliver afhængig af kræet, og kræet bliver afhængig af en. Det skal man bare acceptere, hvis man vil have fornøjelsen og bekymringerne, som også følger med i kølvandet.

En eller to?
Noget, der også skal tænkes over, er en eller to katte? To katte er ikke mere besværlige end en – siges der. Men det er altså dobbelt op, men også dobbelt så sjovt, og dobbelt så krævende.

Når man er blevet enige i hele familien og har fundet det nye familiemedlem, er det en god ting at være lidt forberedte, inden katten flytter ind.

Forberedelser
En transportkasse er meget vigtig. Man kan lige så godt købe den stor fra starten af. Den skal være robust, og har man allerede i tankerne, at katten på et tidspunkt skal med på ferie i udlandet, skal den være flygodkendt. Det kan være en fordel at stille transportkassen et diskret sted, så katten betragter den som en hyggelig hule.

Der skal være mad- og vandskåle, gerne i tung keramik, så er de ikke så nemme at flytte rundt med for katten. Katten skal altid have adgang til vand. Nogle katte foretrækker dag-gammelt vand. Men under alle omstændigheder skal der altid være mulighed for vand.

Kattebakke
En kattebakke og kattegrus eller sand skal der også være samt en ske til at ordne kattebakken med. Der findes både almindelige åbne kattebakker og kattebakker med overdækning. Sidstnævnte er praktiske, da gruset ikke spredes så nemt og lugtgenerne formindskes. Det er dog ikke alle katte, der synes om de overdækkede kattetoiletter. Kattebakken skal ikke stå i nærheden af foderskålene.

Kattegræs
Kattegræs eller stuebambus er et godt alternativ til ens potteplanter. Det er sundt for katten, især hvis det er en indendørskat, der ikke har en naturlig adgang til almindeligt græs. Det hjælper katten til at udskille hårbolde i maven. Desuden indeholder det folinsyre, der er vigtigt for kattens generelle helbred.

Foder
Normalt får du foder med fra kattens tidligere hjem og langsomt kan du så skifte over til det foder, du tror, katten synes bedst om. Men det skal være kvalitetsfoder, der skal være hovedbasis.

Kradsetræ
Et kradsetræ er et must at have. Dels er det en god aktivitetsmulighed for katten, dels får den brugt sine klør og sidst men ikke mindst, det kan muligvis afholde den fra at bruge møblerne som kradsebrædt.

Legetøj
Der skal også være lidt legetøj, når katten flytter ind. Det behøves ikke at være det dyreste af det dyreste. Katte er meget nøjsomme i det spørgsmål. Det kan være en prop, papirkugler, fjer eller en papkasse, der er klippet huller i.

Eftersyn
Inden katten flytter ind, skal hjemmet lige ses efter. Mange af vores potteplanter er giftige og skal ikke være tilgængelige for en nysgerrig kat. Persiennesnore skal hænges op, ledninger skal ikke ligge frit fremme. Toiletbrættet skal være slået ned. Det er alt for spændende for en killing at kigge ned i den store vandskål, og det er meget svært for den at komme op igen, hvis den først er kommet ned i tønden.

Når katten flytter ind, er det en god foranstaltning at enten gå på strømpesokker eller have sutsko på. En killing er her og der og allevegne. Desværre også tit og ofte under ens fødder. Og det er bestemt ikke sjovt at blive trampet på, hvis mor eller far har store bjergstøvler på.

Læs eventuelt mere om kattens farlige liv her.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: