Hop til indhold

Søvn

Søvnbehov

Voksne katte sover gennemsnitlig 16 timer i døgnet. Foto: Egokat

Voksne katte sover gennemsnitlig 16 timer i døgnet. Foto: Egokat

Motion er vigtig – også for katte. Det er bl.a. godt for blodomløb, hjerte/lungefunktionen, musklerne og vægten. Men det er lige så vigtigt med afslappet søvn. Voksne katte har behov for 16 timers søvn i døgnet

REM- og NREM-søvn
Søvn er inddelt i to faser: REM-søvn (Rapid Eye Movements), hvor man drømmer, og NREM-søvn (Non-REM), dyb søvn. Under NREM genopbygger kattens krop sig selv, immunsystemet bliver genopladet og styrkes.

Killinger har brug for mere NREM-søvn end voksne katte, og der udskilles kun væksthormoner, når de sover. Under REM-søvn sitrer katten, knurhårene vibrerer og benene spjætter. Ca. 60% af kattens søvn er REM-søvn, hvilket er tre gange mere end hos mennesker.

Soveværelse
Hvis man ikke ønsker at dele soveværelse med sin kat, er det vigtigt at lære den det fra dag et. I begyndelsen vil den nok være en kende utilfreds og brokke sig, så ørepropper er en god ting, og bor man i en meget lydt lejlighed, er det nok også en god ide at hilse lidt venligere på naboerne, indtil katten har vænnet sig til, at soveværelset er tabu.

Adfærdsregulering
Jeg har set i nogle tv-programmer om adfærdsregulering af katte, at man kunne få nogle vandsprøjter med sensorer. Disse kan man sætte op i kattehøjde ved soveværelsets døren, og når katten så nærmer sig, aktiveres sprøjten og katten får et skvæt vand på sig.

Jeg aner ikke om man kan få disse sprøjter herhjemme. Dette var i USA. Og jeg aner ikke om det ville have nogle virkning. Det ville ikke virke på Ronja, da hun elsker vand.

Det ville heller ikke have haft nogle effekt på mine tidligere katte. Overhovedet ikke.

Jeg tror bare, at når man har kat, så er det sådan det er. Lukkede døre virker som en magnet på katte, og man kan lige så godt først som sidst, give efter.

Så i stedet for at være irriteret over katten i soveværelset, så sæt en kurv eller hule ind, som katten muligvis vil benytte. Det kan endda gå så godt, at når soveværelset ikke er et forbudt område, så er det slet ikke interessant længere for katten.

Hemmelighed
Forskerne diskuterer stadig, hvad katten drømmer om, når den sover. Men indtil videre forbliver dette en dyb hemmelighed.

One Comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Schyy – Ronja sover « egokat

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: