Hop til indhold

Synet

Kattens syn er højt udviklet. Foto: Egokat

Kattens syn er højt udviklet. Foto: Egokat

Kattens syn er højt udviklet. Øjet er udviklet så det kan opfange mest muligt lys. Hornhinden er krum og linsen er meget stor i forhold til øjets andre dimensioner.

Reflektioner
Man kan se de fantastiske refleksioner i svagt lys eller hvis katten er ophidset eller bange, så udvider pupillerne sig, netop for at kunne udnytte det eksisterende lys bedst.

Tapceller
Katten har mange flere tapceller i øjet end mennesket. Tapceller registrerer bevægelser og lys. Pupillen kan blænde af og udvide sig maksimalt i forhold til lysmængden, eller hvis der er meget lys, trække sig helt sammen for at beskytte nethinden og lukke for lyset – næsten – der er kun to smalle lodrette sprækker, hvor lyset kommer ind. Desuden er der et reflekterende lag på nethinden, der udnytter lyset optimalt.

Pupiller
Katte kan ikke se bedre end mennesker i totalt mørke, men katten kan se ved en sjettedel af det lys, vi mennesker har brug for. Pupillerne kan udvide sig, så de dækker op til 90% af øjets areal, og dette gør, at de kan gå på jagt i svagt lys. Maksimumarealet på pupillen er 160 kvadratmillimeter, menneskets 51 kvadratmillimeter og maksimumdiameteren på en kattepupil er 14,3 millimeter. Til sammenligning er menneskets 8 millimeter.

Farveblind?
Der er mange eksperter, der forsker i, hvorvidt katten er farveblind eller ej, og det er vidt forskellige resultater, de er kommet frem til. Jeg kan kun komme med mine iagttagelse med hensyn til farveblindhed. Min tidligere kat Emily foretrak røde og grønne legetøjsmus frem for andre farver. Derimod er Ronja bedøvende ligeglad med hvilken farve, hendes mus er.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: