Hop til indhold

Følesansen

Varbørster

Varbørster er meget bevægelige og følsomme. Foto: Egokat

Varbørster er meget bevægelige og følsomme. Foto: Egokat


Knurhår eller rettere varbørster er meget bevægelige og følsomme. De begynder allerede at vokse frem, mens killingen ligger i livmoderen. Derudover har de ca. 40.000 nervefibre mellem øret og hjernen, menneskets har ca. 30.000.

Katten har flest og længst varbørster på hagen og overlæben. De bøjes fremad, når katte hilser på hinanden og lægges bagud, når de spiser, er ængstelige eller slås. Varbørsterne over øjnene og kinderne advarer om farer, der kan beskadige øjnene, desuden giver afstanden mellem varbørsternes spidser på hver side af kinderne en indikation om, om katten kan passere en smal åbning.

Varbørsterne menes også at være følsomme overfor svingninger i luften, ligesom trædepuderne er meget følsomme over for vibrationer. En stor del af hjernens sanseceller får informationer fra forpoterne, som katten bruger meget til at føle på bytte og mad med. En del katte bruger faktisk poterne, når de spiser.

Temperaturer
Det er også velkendt, at katten stortrives ved høje temperaturer. Mennesket føler f.eks. smerte ved 44 grader Celcius, mens en kat kan udsættes helt op til 52 grader Celcius, det er derfor man til tider kan se en kat spadsere over et glødende varmt bliktag eller sidde på en varm brændeovn – uden at reagere. Selvom de foretrækker varme, er de også temmelig ufølsomme overfor kulde. De kan eksempelvis vandre hen over is uden at få forfrysninger.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: