Hop til indhold

Fældning

Stuebambus er et godt tilskud til katte. Foto www.beydana.dk

Stuebambus er et godt tilskud til katte. Foto http://www.beydana.dk

Den normale hårcyklus består af en vækstfase, en mellemfase og en hvilefase, der afsluttes med, at håres fældes. Længden af de tre perioder afhænger af kattens race og hvor på katten, håret vokser.Langhårede katte har en længere væktsfase end korthårede og hårene på ryggen har en længere vækstfase end hårene omkring snuden.

Normalt
Det er normalt at katte fælder i perioder, og her er det især vigtigt med langhårskatte, at man jævnligt – gerne hver dag – børster katten. Ellers kan man risikere at pelsen filtrer og bliver til uløselige knuder, der skal klippes af. Eventuelt helt barberes af hos dyrlægen.

Gærtabletter
Jeg plejer at give Ronja gærtabletter i disse fældningsperioder, som normalt ligger om foråret og efteråret. Hun æder dem som slik og de styrker pelsen.

Har man mistanke om, at fældningen ikke er normal, dvs. hvis katten klør sig meget, taber pelsen i store totter eller bliver helt hårløs (gælder ikke hårløse racer), skal dyrlægen kontaktes. Der kan ligge sygdomme til grund for unormal fældning, for eksempel eksem, allergi, vitaminmangel, hormonelle forstyrrelser eller andre sygdomme.

Den Mølædte
Min gamle Rikki gik for eksempel i meget kraftig fældning. Pelsen røg af i store totter og dette resulterede i hudkløe, som han naturligvis ikke kunne holde hverken poter eller tænder fra. Han fik endda tilnavnet Den Mølædte, for han så godt nok rærlig ud. Men det viste sig at han manglede folinsyre.

Da han først fik tilskud af dette og senere altid havde frisk kattegræs eller stuebambus til rådighed, forsvandt pletterne og han fik sin pels igen.

Lev med lidt ekstra hår
Men ellers må man lære at leve med lidt hår i suppen  – så at sige – i fældningsperioderne, men en god gang daglig børstning kan tage en hel del af irritationen.

One Comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Tid til at lægge pelsen « egokat

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: