Hop til indhold

Kradsning

Kradsemiljø. Model: Kattens No1/Palads. Foto: Kattespecialisten.dk

Kradsemiljø. Model: Kattens No1/Palads. Foto: Kattespecialisten.dk

Kradsning bruges til markering af territorium. Mellem kattens trædepuder er der kirtler, der afgiver sved og fedt med en yderst kraftig lugt, som vi mennesker heldigvis ikke kan lugte.

Markering
Når katten markerer, presser den trædepuderne mod det udvalgte sted for at fortælle “at dette er mit”. Katten markerer også sine menneskers yndlingssteder, for eksempel sofaen, for at markere familietilhørsforholdet. Dette gøres gerne flere gange om dagen.

Kattens kløer
Kattens kløer er sylespidse. De er bygget op af forskellige hornlag, når det yderste lag er slidt og dermed blevet sløvt, skal det af. Katten kradser forpoternes kløer og bider bagpoternes kløer af. Det er utroligt vigtigt for katten, at kløerne er skarpe, da den blandt andet bruger kløerne til at fange og fastholde et bytte.

Foruden at gøre kløerne skarpe, forstærker kradsning også de muskler og sener, der gør, at katten kan strække kløerne ud.

Kradsning er vigtigt
Det er derfor vigtigt, at katten har mulighed for at kradse. Kradsetræer findes i flere forskellige udformninger, og de fleste katte foretrækker et højt kradsetræ, så de kan strække ud.

Klipning af kløer
Mange inde-katte slider ikke kløerne tilstrækkeligt, og det kan være nødvendigt at klippe dem. Der findes specielle klosakse på markedet, men en tre-i-ener kan også bruges. Tryk på kattens pote, så kløerne kommer frem, klip på tværs og klip kun den yderste spids af kloen. Forvent endelig ikke at få klippet alle kløerne på en gang. Sørg for at gøre klipningen til en hyggestund og husk at rose katten for dens indsats. Klip kun kløerne på forpoterne.

Klip aldrig en ude-kats kløer. Den har brug for sit naturlige forsvarsværn, og kan komme i situationer, hvor den skal kunne komme i sikkerhed oppe i træ, og så dur det ikke med nyklippede kløer.

Hvis man er usikker på klippe-teknikken, så få dyrlægen til at demonstrere det, næste gang katten er til tjek. Men regn endelig ikke med, at når du selv skal gøre det, vil det være lige så let, som hos dyrlægen.

One Comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Dagens udfordring « egokat

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: