Hop til indhold

Lugtesans/Flehmen

Kattens lugtesans er 14 gange bedre end menneskets. Foto: Egokat.dk

Kattens lugtesans er 14 gange bedre end menneskets. Foto: Egokat.dk

Man oplever engang imellem, at ens kat taber underkæben, mundvigene trækkes lidt op, den får et yderst bøvet udtryk i øjnene, og det ser nærmest ud som om den inhalerer duften. Alt dette er ganske normalt.

Der er intet galt med katten. Den har bare observeret en speciel duft gennem næsen.

Denne mimik kaldes flehmen og ses især, når katten opfanger seksuelle dufte, men også hvis den får katteurt. Denne duft kan nærmest sende katten i direkte ekstase. Nogle katte kan slet ikke tåle lugten af katteurt – de bliver nærmest skæve eller høje af det.

Bag kattens fortænder i ganen findes en kanal, som fører opad til det jacobsonske organ. Det kan beskrives som en slags ekstra næse. Og man er aldrig i tvivl om, hvornår katten bruger dette organ.

Desuden er katten udstyret med duftkirtler i panden, på læberne og hagen samt langs halen og på ryggen lige over haleroden. Når den gnider sig op af vores ben eller andre genstande, er det for at markere dem med sine duftstoffer, feromoner, som vi ikke kan lugte, men kan opfanges af andre katte. Faktisk er det en form for kommunikationsmiddel.

Lugtesansen spiller en utrolig vigtig rolle i kattens sociale liv, og den er veludviklet lige fra fødslen, hvor killingen er blind og døv. En kat vil altid snuse indgående til nye ting, som et led i en vigtig afgørelse om det fremmede kan accepteres eller ikke.

One Comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Risengrød er en gudespise « egokat

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: