Hop til indhold

Urinmarkering

Alle katte har  urinmarkeringer  som en normal del af deres adfærd. Både huskatte og andre kattedyr benytter sig af urinmarkering. Når katten skal markere, bakker den hen mod det udvalgte sted eller ting. Halen er lodret og vibrerende samtidig med at den sprøjter urin på stedet.

Urinmarkeringen indeholder et væld af informationer til andre katte. Urinen er en slags identitetsmærke, og adfærdsforskere mener, at andre katte kan aflæse sindstilstand, køn, seksuel status samt tidspunktet for en markering.

Katte kan skelne mellem urin, der er strintet og urin, der er afleveret på normal vis. Strintet urin er mere interessant og bliver snust til i længere tid, end urin, der er afgivet siddende.

Ukastrerede hankatte markerer mere end andre. Men alle katte uanset om de er neutraliserede kan urinmarkere. Hvis der kommer en ny kat til familien, kan den “gamle” kat begynde at urinmarkere for at vise sit territorium. De kan også begynde at markere, hvis der kommer forandringer i hjemmet eller at dens mennesker er mere stressede og fortravlede end ellers.

Hvis ens kat begynder at urinmarkere, er det vigtigt at finde ud af, hvorfor den gør det. Om der er ændringer i hjemmet, eller om der eventuelt er kommet en ny kat til ude i haven, eller om katten har en urinvejslidelse.

Hvis det er sidstnævnte skal dyrlægen kontaktes med det samme.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: