Hop til indhold

Flåter

Hvad er en flåt?
Skovflåten (Ixodes ricinus) er en mide. Der findes omkring 20 forskellige arter af flåter i Danmark, men den flåt, som vores udendørskatte oftest kommer i berøring med er skovflåten.

Når skovflåtens æg er klækket, har den tre stadier i dens livscyklus:

Larve
Nymfe
Voksen

Udvikling
På hvert udviklingstrin skal den suge blod en gang fra et varmblodet dyr for at komme videre til næste stadie. Når den har fundet en vært bliver den en 6-14 dage på dyret – afhængig af udviklingsstadiet – og dernæst vil den forlade værten for at udvikle sig til næste stadie.

Hvert udviklingsstadie tager cirka 1 år.

Perioder
Skovflåterne er følsomme over for udtørring. De lever derfor primært i kratskove, højt græs og bregnekrat. Perioderne med flest flåter er i marts-juni og august-september.

Den hellige grav er ikke velbevaret fordi vinteren og kulden sætter ind.  En flåt kan normalt leve i tre år og overleve ned til fem minusgrader. Derfor er forebyggelse vigtigt – især for udendørskatte.

Hvis din kat bliver bidt
Hvis din kat er blevet bidt af en flåt eller har fået en, er det ikke sikkert, den vil have nogle symptomer. Der kan godt være lidt rødme og hudirritation, men ikke noget man egentlig lægger mærke til.

Men mister katten appetitten, får blege slimhinder i mund og øjne og bliver sløv og trist, er det en tur til dyrlægen med det samme.

Det er vigtigt at du selv tjekker din kat efter for flåter, når den har været ude på eventyr. Hvis du finder en flåt, skal den fjernes med det samme.

Flåttang
Den bedste måde er at bruge en flåttang, der kan købes hos dyrlæger, dyrehandlere og over nettet. Denne tang er udviklet, så hele flåten, inklusive munddelene, som sidder under kattens hud fjernes, og det er disse, der kan være årsagen til hudreaktioner og betændelse.

Er du ikke i besiddelse af en flåttang, så prøv at hive flåten ud ved at køre flåtens krop rundt i cirkler (snur den rundt med en finger), indtil den slipper huden og derved forsigtig kan trækkes ud.

Ikke anbefalingsværdige råd
Der er andre gode råd, blandt andet at kvæle flåten med æter, margarine eller andre produkter. Dette kan IKKE anbefales, da disse midler kan genere huden og pelsen endnu mere end selve flåten.

Der er som regel ingen problemer for katten, hvis flåterne bliver fjernet hurtigst muligt. Men er der opstået rødme i det område, hvor flåten har lukreret, kan det tyde på en infektion, som eventuelt skal behandles med antibiotika. Så det er en tur til dyrlægen. (og køb så en flåttang, nu når du er der – hvis du ikke har en i forvejen).

Sygdomme
Flåter kan – i meget sjældne tilfælde overføre alvorlige sygdomme til katte, for eksempel borreliose. Men det kræver at flåten har siddet på katten i mindst 24-48 timer, før bakterierne overføres til værten. Derfor er det yderst vigtigt at få fjernet flåterne med det samme.

Forebyggelse
Du kan selv reducere risikoen ved flåtbid ved at katten bliver behandlet med loppemiddel, der også forebygger flåtangreb. Spørg endelig godt for enten hos dyrlægen eller apoteket, da visse midler kun kan anvendes til hunde og IKKE til katte, da midlerne slår katten ihjel. (Og det er lidt for drastisk en metode til at blive flåterne kvit).

Og sådan ser en skovflåt ud. Foto: Wikipedia.org

Og sådan ser en skovflåt ud. Foto: Wikipedia.org

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: