Hop til indhold

Pelspleje – langhårskatte

Hvis man overvejer at anskaffe sig en langshårskat, skal man være hundrede procent klar over, at den kræver en daglig pelspleje. Det er hver eneste dag, katten skal soigneres, og det er ikke nok blot med et par hurtige stryg med en børste over ryggen.

Opdrætter
Hvis man får katten fra en opdrætter, plejer denne selv at vise, hvordan pelsplejen skal udføres. Hvis langhårskatten kommer fra en opdrætter, er katten højst sandsynlig vant til at blive badet, og det skal man selv fortsætte med. Bader man katten cirka en gang om måneden er det lettere at holde pelsen i orden og undgå, at den filtrer.

Filtknuder
Hvis katten ikke bliver soigneret hver eneste dag, kan pelsen filtre sammen i uløselige knuder, og hvis man ikke får filtret dem ud eller klippet af, kan det resultere i alvorlige sår og frygtelig hudirritation.

Barbering
Er knuderne så slemme, at man ikke selv kan udrede dem, må katten en tur til dyrlægen og blive barberet. Hvilket siger sig selv, at det ikke er godt for katten, hverken fysisk eller for dens værdighed. De fleste dyrlæger barberer ikke pelskraven og halen, så når katten “kigger” på sig selv, kan den se lidt af sin pels, men jeg ved ikke, hvor meget man snyder den.

Kamme og børster
Til langhårskattens pelssoignering anbefales som regel en kraftig stålkam med to tænder samt en naturhårsbørste, der buer lidt udad. Forsøg at gøre den daglige børstning til en hyggestund, det er rarest for begge parter. Og man kan jo benytte lejligheden til at få snakket med sin kat.

Hvordan?
Sæt katten på et bord og begynd med at rede pelsen igennem med den grove kam, men lad halen være indtil videre. Er der hårknuder løsnes de forsigtigt med fingrene eller kammen, drys eventuelt lidt talkum på. Hvis det er helt umuligt, må man klippe dem af. Brug en lille saks og lad spidsen pege udad, så man klipper med hårene.

Retning
Red pelsen forsigtigt “den gale vej” – mod hovedet. Bagefter børstes den med den bløde børste, og sjusk ikke med de vanskelige steder så som maven, under forbenene og bagbenene. Når man når til maven, så løft katten op på bagbenene, så den står med ryggen til, og børst forsigtig maven.

Hale
Pelsen på halen kan normalt skilles i en skilling, og her børster man hårene udad. Nogle katte har en tendens til fedthale. Det er specielt fertile hankatte, der rammes af det. Fedthale er fedtet hud på eller lige over halen. Her kan man forsøge at holde det nede med talkum eller blot lidt kartoffelmel.

Pelskraven børstes opad mod hovedet.

Bad
Når langhårskatten skal i bad, er det vigtigt, at den er gennemfriseret. Hvis der er hårknuder i pelsen, er de nærmest umulige at få filtret ud. Katten skal være godt våd, inden shampooen masseres ind.

Det er vigtigt at skylle rigtig godt, så man er helt sikker på, at shampooen er helt væk. En langhårskat er lang tid om at tørre, så hvis man kan vænne den til en støjsvag føntørrer, er det optimalt. Føntør bagfra så pelsen bliver løftet op og vær meget opmærksom på varmestyrken.

Racekatteforeninger
De fleste racekatteforeninger har engang imellem pelsplejekurser, hvor man lærer det grundlæggende i pelspleje, og det kan anbefales. Her får man også mulighed for at stille spørgsmål, hvis man er i tvivl om noget.

One Comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Snavs, lasagne og ost i øregangen « egokat

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: