Hop til indhold

Kattens farlige liv

Stearinlys hygger - men pas på viftende kattehaler. Foto: Egokat.dk

Stearinlys hygger – men pas på viftende kattehaler. Foto: Egokat.dk

Nysgerrighed
“Det var nysgerrighed, der slog smedens kat ihjel”, lyder en gammel talemåde, og den er ikke helt tosset. Katte er af natur nysgerrige, og denne naturlige nysgerrighed har været skyld i mange kattes skæbne.

Det har taget nogle tusinde år for katte at tilpasse sig mennesket, og det er da gået ud over al forventning, men kattene har endnu ikke tilpasset sig menneskets maskiner og andre luner.

Trafik
Trafikken koster hvert år mange katte livet, men også sjusk med brøndlåg, afløbsbrønde og lignende koster tillige liv. Om vinteren søger ude-katte varme og kan finde på at gemme sig under for eksempel en motorhjelm. Hvis et skur har været tilgængeligt en kold nat og efterfølgende morgen bliver lukket af, er katten prisgivet.

Derudover er der diverse sprøjtemidler, udlagt rotte- og musegift samt andre fritløbende dyr. Der er masser af farer i naturen. Selv i ens egen lille have.

Åbne vinduer
Men hjemmet er også en farlig legeplads for katten. Især i sommerperioden, hvor det er ulideligt at sidde for lukkede vinduer, kan man være tilbøjelig til at åbne dem. Det kan godt være, katte er gode til at afstandsbedømme, men faktum er, at fald fra altaner og vinduer koster mange katteliv hvert år samt mange tandskader og indre skader for overlevende katte.

Hjemmets maskiner og andre farer
Men det er ikke kun vinduer og altaner, der er farlige for katte. Især skal man være opmærksom på ledninger, hvis man har en killing. Opvaskemaskinen er farlig. Det er ikke så tit, man hører om en kat, der er blevet lukket inde i en opvaskemaskine, men bestikket der står med den skarpe ende opad, udgør en fare.

Klem altid tomme konservesdåser sammen, før de smides ud. Så kan katten ikke få hovedet ind i dåsen. Heller ikke de katte, der lever udendørs og finder en tom dåse, som de måske tror indeholder mad.

Vaskemaskinen og tørretumbleren er også trusler. Katte elsker at ligge i vasketøj og indsnuse sin ejers dufte, og sådanne maskiner er perfekte huler for en nysgerrig sjæl. Ovne og varme kogeplader er ligeledes spændende steder at hoppe op. Selvom der er børnesikring på ovnen, kan katte godt forcere denne.

Slå altid toiletsædet ned. En killing, der nysgerrigt vil kigge ned i den store vandskål, kan let falde i og har næsten ingen chance for at komme op ved egen hjælp.

Hjemmekontoret har tit og ofte en makulator. Pas på med at have den i brug, når katten er i nærheden. Det kan gå grueligt galt med kombinationen kattepoter og makulering.

Levende lys – især i juletiden – er hyggelige, når man sidder i godt selskab. Selvom katten måske har lært faren ved stearinlys på den hårde måde ved at stikke poten ind i flammen, så kan en viftende hale afstedkomme brande.

Garn, tråd og snor er også farlige for katte. Kattens tunge er udstyret med lange, bagudrettede fordybninger, så de har sværere ved at spytte ting ud, end hunde har. Små stykker garn kan snøre en del af tarmen til, så katten kommer i overhængende livsfare.

Akvarium/fiskebowle
Pas også på med akvarier. Sørg for at katten ikke kan komme ned i dem og således lide druknedøden.

Døre og andre risici
En af de bedste opfindelser i hjemmet er døre. Men en dør, der smækker hårdt i, kan kvæste katten dødeligt.

Andre farer i det ellers så trygge hjem er medicin, rengøringsmidler, visse potteplanter og maling. Hvis man af en eller anden grund bruger ørepropper, når man sover, så pas på.

Dels er de vanvittige interessante for en nysgerrig kat at pille ud, mens man sover. Dels er det spændende legetøj, men de er meget nemme at sluge for katten, og det kan resultere i en livsfarlig situation.

Nikotinplastre

Er man ramt af rygestop-manien, så sørg for at smide brugte nikotinplastre langt væk, da de er det rene gift for nysgerrige katte. Og gem ubrugte et sikkert sted.
Hvis man gerne vil undgå nikotinplastre og stadig er motiveret til at holde op med at ryge, så prøv i stedet akupunktur. Det er der rigtig mange rygere, der er blevet eks-rygere af.

Men hvis man “kattesikrer” sit hjem og har lidt omtanke, er man nogenlunde sikker på at undgå uheld og skader. Skulle det ske, må man håbe, at den anden gamle talemåde “Katten har ni liv”, holder stik.

2 kommentarer

Trackbacks & Pingbacks

  1. Forårsrengøring! « egokat
  2. De fleste ulykker … | egokat

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: