Hop til indhold

Afsked

Det er altid svært at sige farvel til et familiemedlem. Foto: Egokat.dk
Det er altid svært at sige farvel til et familiemedlem. Foto: Egokat.dk

En ting er sikkert, når man har kæledyr, er, at de kun er til låns, og på et eller tidspunkt må man tage afsked med dem, som regel gennem aflivning.

Det kan være på grund af sygdom, alderdom eller andet. Men hovedsagen er, at det kan være meget smerteligt for en at tage denne tunge beslutning om aflivning.

Det er vigtigt, at den sidste tid ikke bliver en egoisttid, fordi det er for svær en beslutning. Katten har krav på en værdig tid som gammel og krav på en værdig død.

Som regel foregår en aflivning hos dyrlægen, men i visse tilfælde kan man få dyrlægen til at komme hjem til en selv. Det er frivilligt, om man selv vil være til stede under aflivningen. Man kan også bede dyrlægen om lidt ekstra tid alene med katten, så man lige kan få sagt ordentligt farvel.

Selve aflivningen er en skånsom metode, og katten bliver ikke påført unødigt ubehag. Normalt får katten først en beroligende sprøjte, så den bliver ligeglad med omgivelserne. Dernæst den endelige sprøjte, der gives direkte ind i en blodåre.

Hvem må foretage aflivning?
Aflivning må kun foretages af dyrlæger, slagtere eller andre, der er uddannet i aflivning, ifølge bekendtgørelse om slagtning og aflivning af dyr kapitel 5, §13, stk. 2. Undtaget aflivning af kattekillinger, der højst er en uge gamle. Under alle omstændigheder er det ulovligt af aflive med drukning, og Dyreværnslovens bestemmelser om aflivning skal overholdes.

Støttepædagog
Det er altid hårdt at miste et elsket kæledyr, og når beslutningen er taget, er det en god ide at tage en ven med til dyrlægen. Denne ven kan overtage den administrative del af handlingen. Det vil sige, betaling, papirer og den slags, samt naturligvis være en god støtte. Det er tilladt at græde, dyrlæger er vant til det.

Emilys aflivning
Da jeg fik aflivet Emily grundet galoperende levercancer, havde dyrlægen indrettet en lille opholdsstue med dæmpet belysning, sofa, sofabord, svag musik og tykke tæpper, Emily kunne ligge på.

Vi fik al den tid sammen, vi ville have og selvom det var ualmindeligt sørgeligt og trist, blev den sidste stund en positiv oplevelse. Alt det kedelige papirarbejde og betaling var ordnet på forhånd, så jeg kunne bare luske af, når jeg ville.

Bortskaffelse
Dernæst kommer spørgsmålet: Hvad så med den døde kat? Man kan vælge at lade dyrlægen bortskaffe katten, få den kremeret eller begravet på en af de mange dyrekirkegårde, der findes rundt om i landet. I nogle kommuner er det tilladt at begrave sin afdøde kat i haven, hvis man graver mellem 0,5 og 1,0 meter i dybden.

Tung beslutning
Det er en tung beslutning at tage. Katten har jo været en del af familien, måske i mange år, men det er vigtigt at tage beslutningen, før det går ud over kattens livskvalitet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: